EKSKURZIJA ČLANOV DVI V POMURJE

Objavljeno Petek, 30 Januar 2015 Napisal Boštjan Brilej

EKSKURZIJA ČLANOV DVI VELENJE V POMURJE

5.12.2014 zjutraj smo se člani DVI Velenje namenili na ekskurzijo v Pomurje. Glavna organizatorja dogodka sta bila Franc Mlinar, ki je tradicionalni organizator naših potepanj, in kolega iz Pomurskega društva Milan Rebrec, kateri je tudi vodil strokovni del našega druženja. Začeli smo v Gornji Radgoni, v podjetju Arcont IP d.o.o., kjer je strokovni delavec za VZD kolega Rebrec. Tam so nam ob sprejemu razdelili tudi obvezno osebno varovalno opremo, nato smo si ogledali proizvodne prostore, pod vodenjem s strani tehničnega direktorja podjetja in vmesnimi razlagami posameznih faz proizvodnje. Glavna dejavnost družbe je izdelava PVC oken, imajo pa tudi lastno montažo. Seveda je naše člane zanimalo predvsem področje varnosti in zdravja pri delu, ki je Arcont IP d.o.o. na zavidljivo visokem nivoju. Odgovore na naša vprašanja pa smo dobili tudi na sprejemu pri direktorju družbe, ki si je vzel čas za nas.

Več slik iz ekskurzije si lahko ogledate v naši FOTOGALERIJI.

Prav tako v Gornji Radgoni, čez cesto, stoji matična družba Arcont d.d., ki pa je v večinski lasti avstrijskega Containexa. Njihova glavna dejavnost je proizvodnja kontejnerjev. Tam nas je sprejel vodja proizvodnje, pod njegovim vodenjem in razlagami smo si ogledali večino proizvodnih in nekaj skladiščnih prostorov. Tudi tukaj je stanje varnosti in zdravja pri delu na zelo visokem nivoju, najbolj nas je fasciniral podatek, da so ravno ob našem obisku beležili rekordne 204 dni brez nezgode pri delu. In to ob okoli 450-ih zaposlenih v družbi. Naj se jim takšno stanje nadaljuje… V zadnjem delu obiska v Arcontu nam je še krajšo predstavitev pripravila strokovna delavka za VZD, z vsemi ključnimi podatki o organizaciji VZD v družbi Arcont d.d..

Seveda smo se vsem navedenim v obeh podjetjih zahvalili (tudi s priložnostnimi darili) za njihov sprejem, vodenje, predstavitve in odgovore. Zahvaljujemo pa se jim tudi na tem mestu.

Z leve: Nikola Vlahović, Franc Mlinar, Milorad Šikman, Elizabeta Korošec, Božidar Horvat, Denis Štemberger, Andrej Špiler, Aleš Kotnik, Boštjan Brilej, Andrej Majdak

Po malici smo obiskali Oljarno Kocbek v Sv. Juriju ob Ščavnici, kjer že od leta 1929 pridobivajo bučno olje na tradicionalen način. Vodja oljarne, vnuk od ustanovitelja oljarne, nas je v začetku razsvetlil z vsemi glavnimi podatki o bučnem olju, o njegovem pridobivanju, o zdravilnih učinkih in o zmotah, ki nam jih v zvezi jedilnimi olji vceplja potrošništvo. Nato smo si ogledali vse tradicionalne naprave in ob tem spoznali postopek pridobivanja olja. Različna olja smo lahko tudi poskusili, ob koncu pa smo obiskali še njihovo lastno prodajalno.

Nekoliko naprej od Sv. Jurija ob Ščavnici se v Juršincih sredi gričevja nahaja vinska klet dr. Vršiča, ki na mariborski fakulteti predava vinogradništvo in vinarstvo. V tej vinski kleti smo se ustavili in tam poskušali vrhunska, na tem posestvu pridelana vina. Dr. Vršič nam je tudi pokazal del svojih vinogradov in ob tem razložil strokovni pristop k pridelavi vina.

Letno zaključno druženje članov našega društva smo planirali kar na tej eksurziji, kar smo tudi izvedli v enem izmed tamkajšnjih gostišč. Vendar pa po zaključni večerji zaradi utrujenosti nismo dolgo ostali, dan je bil vendarle zelo dolg... Marsikaj smo videli, slišali, novega spoznali, predvsem pa bilo je prijetno in zabavno druženje. Tisti, ki se niste uspeli pridružiti, vabljeni na naslednja naša druženja, ki so v zadnjem času resnično zabavna. Dobesedno združujemo prijetno s koristnim.

Vabljeni, da si več slik iz ekskurzije ogledate v naši FOTOGALERIJI.

Zadetkov: 3162