Real time web analytics, Heat map tracking

POROČILO S STROKOVNE EKSKURZIJE DVI VELENJE »BUDIMPEŠTA 2018«

Objavljeno Ponedeljek, 07 Januar 2019 Napisal Andrej Majdak

Velenje, 28.12.2018

 

POROČILO S STROKOVNE EKSKURZIJE DVI VELENJE

»BUDIMPEŠTA 2018«

 

Strokovna ekskurzija v Budimpešto se je organizirala v okviru DVI Velenje. Organizacijo sta prevzeli članici Elizabeta Korošec in Marjeta Novinšek.

 Člani društva DVI Velenje so prejeli vabilo na strokovno ekskurzijo s priloženim programom, okvirnimi stroški ter rokom za prijavo.

 Kratek opis ekskurzije:  

  • dan, 23.11.2018: SLOVENIJA – BUDIMPEŠTA

Odhod avtobusa je bil ob 7.30 uri zjutraj, nato vožnja do Budimpešte s krajšimi postanki. Strokovni del ekskurzije se je nanašal na ogled laboratorijev podjetja BOSCH (laboratorij elektromagnetnega sevanja, laboratorij za merjenje vibracij, testiranje avtomobilskega prikazovalnika - števca in laboratorij za merjenje hrupa). 

Po strokovnem delu smo se nastanili v hotelu, nato pa smo se z avtobusom odpeljali do tradicionalne Madžarske čarde, kjer smo imeli rezervirano večerjo ob spremljavi žive glasbe. Po večerji se je večina udeležencev ekskurzije iz hotela peš  odpravila na ogled centra mesta (Parlament, Štefanova cerkev,…)

  • dan, 24.11.2018: BUDIMPEŠTA – EZSTERGOM – VIŠEGRAD – SZENTENDRE – BUDIMPEŠTA

Po zajtrku smo se odpeljali v Esztergom, rojstni kraj Svetega Štefana I - ogrskega kralja, ki je mesto določil za upravno in cerkveno središče države. Ogledali smo si največjo klasicistično stolnico baziliko Esztergom, kjer hranijo številne pomembne relikvije iz madžarske cerkvene zgodovine. Pot smo nadaljevali v Višegrad, ki je bil v zgodovini prestolnica Madžarske. Mesto je znano predvsem po ostankih palače kralja Matija Korvina- Kralja Matjaža. Po ogledu smo pot nadaljevali do slikovitega mesta Szentendre, ki slovi po barvitih podobah ulic s številnimi obrtniškimi delavnicami, kjer smo tudi večerjali.  

 

  • dan, 25.11.2018: BUDIMPEŠTA – SLOVENIJA

Po zajtrku smo se odpeljali proti Blatnemu jezeru. Ogledali smo si slikovit polotok Tihany, ki slovi po lepoti in številnih znamenitostih.  Sledil je odhod proti Lentiju, kjer je bil zadnji postanek in pozno kosilo.  Prihod domov je bil v večernih urah.

 

Strokovne ekskurzije se je udeležilo 14 oseb, 12 članov DVI Velenje in še dva druga udeleženca.  

 

Božo Horvat je organizatorkama v pomoč udeležencem ves čas nudil zanimive zgodovinske podatke in ostale informacije o mestih in lokacijah, ki smo jih obiskali.

 

Po kasnejših odzivih in zahvalah organizatorjem zapisanih po e-pošti sklepamo, da so bili vsi udeleženci ekskurzije zadovoljni in povzemamo, da je ekskurzija v celoti uspela.   

Zapisali:

Elizabeta Korošec  in  Marjeta Novinšek

Zadetkov: 2495